Versünnep Nagyszebenben a Híd Egyesület szervezésében

Az eseménysorozat célja a magyar versmondó hagyományok és a magyar nyelv ápolása, a magyar irodalom és kultúra népszerűsítése, valamint a Kárpát-medence tehetséges fiataljainak segítése és támogatása.

A Bánffy Szalon a szervezőpartnereivel évente megrendezi a Versünnep Fesztivál nevű programját, melynek civil és iskolai részével ellátogatnak határon túli településekre. A HÍD – Szebeni Magyar Egyesület 2016. június 9-én, 18 órai kezdettel fogadja a műsort, a Sörház utcai Református Kulturális Központ előadó termében. Mindenkit szeretettel várunk, kortól, beiskolázástól függetlenül!

A szervezőkkel a budapesti Madách Színház művésze, Juhász Róza érkezik Nagyszebenbe és egy rendhagyó irodalomórát fog megtartani. Ezt követi egy versmondó verseny iskolásoknak (minden korosztályban).

„De tulajdonképpen nem egy véresen komoly verseny, azért is Versünnep a neve,  nem profikat keresünk, az a lényeg, hogy mondják/olvassák magyar költők versét, magyarul.” – jegyezték meg a felkérésben a főszervezők.

A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon tíz éve szervezi a Versünnep Fesztivált Budapesten. 2016-ban a tematikája Babits Mihály, Pilinkszky János, Tóth Árpád, az 56-os forradalom és a kortárs költészet voltak. A fesztivált áprilisban, a Magyar Költészet Napján (április 11.) szervezik meg. A fesztivál hivatalos programjához, – melynek során színművészek és színművészeti egyetemek hallgatói versengenek –  az év folyamán bármikor kapcsolódhat bármely magyarországi és határon túl működő iskola, művelődési központ vagy civil szervezet, oly módon, hogy vállalja egy amatőr versmondó verseny megrendezését. A civil Versünnep tematikája nyitott, arra bármely magyar költő magyar nyelven írt versével lehet nevezni. A vers mondási ideje nem haladhatja meg az öt percet.

Forrás: szeben.ro