Kelet-Európa legrangosabb színházfesztiváljának ad otthont Nagyszeben

A magyar ajkú színházkedvelőknek is kínál előadásokat a tíz napos fesztivál

A Nagyszebeni Nemzetközi Színház Fesztivál június 24-én kezdődött és vasárnapig, július 3-ig kínál színházi előadásokat, különböző művészeti produkciókat a kultúra és színházkedvelőknek. A több száz műsorok között minden évben fellelhetők a magyar előadások, műsorok, rendezők, programok és helyszínek.

Az idei színházfesztivál második fele egy időben zajlik a 13. Hungarikum Napokkal, kiváló alkalmat kínálva arra, hogy együttműködés alakuljon ki a rendezvények között, annak érdekében, hogy a magyar ajkú közösségnek még több kulturális programot kínáljanak a szervezők.

Az együttműködés eredményeként a magyarországi Varidance társulat két alkalommal is fellép: szombaton, július 2-án a Hungarikum Napokon, vasárnap este pedig a Habermann tér színpadán a FITS keretén belül. A társulat tagjai tehetségesek, képzettek és magabiztosak. Ifjúkori lendülettel, könnyed eleganciával adják elő a koreográfiát, amelyik egy temperamentumos produkcióban ölt formát és biztosít majd felejthetetlen élményt.

A színházfesztiválon Örkény István Tóték (Familia Tót) című tragikomédiáját tekintheti meg a magyar anyanyelvű közönség pénteken július 1-én 21 órától. A Tóték a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház emblematikus előadása, a darabot Vidnyánszky Attila rendezte. A történetben a háború tombolása közepette az idilli Mátraszentannán élő Tót családhoz egy nap beállít az orosz fronton harcoló fiúk parancsnoka.

Az őrnagy idegzetét súlyosan megrongálták a harctéri hónapok, ezért Tótéknál töltené kéthetes szabadságát. Ám hogy addig se tétlenkedjenek, dobozolásra kényszeríti a családot. Tóték abban reménykednek, hogy a fiúk az őrnagy jóindulatának köszönhetően kedvezményekben részesül a fronton. Tóték egyre fogyó lelkesedéssel dobozolnak, végül megölik az őrnagyot, nem is sejtve, hogy áldozatuk is, a gyilkosság is teljesen hiábavaló és abszurd. A falu postása ugyanis nem kézbesíti ki a rossz hírt közlő leveleket, így azt sem, amiben a Tót fiú halálhíre áll.

A Nagyszebeni Nemzetközi Színház Fesztivál (FITS) több tucatnyi helyszínei között a templomokban is gospel-, fado-, kórus-, illetve egyházi előadások szereplnek a műsoron, így kapcsolva össze a református, római- és görög katolikus, illetve más felekezetek közösségeit a kulturális ünneplésbe.

A Nagyszebeni Nemzetközi Színház Fesztivál teljes programja az esemény honlapján tekinthető meg: sibfest.ro

Forrás: szeben.ro