Bethlen Gábor szoboravatás Aranyosegerbegyen

A reformáció 500 éves évfordulója alkalmával vasárnap a Kolozs megyei Aranyosgyéres közelében található Aranyosegerbegyen a hálaadó istentisztelet után ünnepélyes keretek között leplezték le Bethlen Gábor erdélyi fejedelem mellszobrát, a kolozsvári származású, kézdivásárhelyi Vetró András szobrász alkotását.

Bethlen Gábor Aranyosegerbegy

A szoboravatást megelőző napon, szombaton a református templomban a reformációról és fejedelem életéről, koráról és munkásságáról, valamint Bethlen Gábor és Aranyosegerbegy kapcsolatáról szóló előadások hangzottak el.

„Bethlen Gábor és a reformáció elválaszthatatlan egymástól. Bethlen Gábor kiváló politikus és stratéga volt, aki pártolta a művészetet és az oktatást, s olyan időszakban vezette Erdélyt, amelyet később

Erdély aranykorának neveztek”

– méltatta az erdélyi fejedelmet Barabás János konzul.

„Ötszáz évvel ezelőtt adatott meg nekünk az ige magyarul, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem pedig négyszáz évvel korábban oly módon támogatta ezt a közösséget, hogy még ma is ennek áldásaiból élnek. Hallgassuk meg Isten szavát, mert másképp mindennapi munkánkat nem kíséri áldás, hiszen Isten igéje örök igazságot hordoz” – mondta vasárnapi igehirdetésében Szegedi László lelkipásztor, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora.

Forrás: Aranyosegerbegy Fb oldala, Háromszék